Учени пресметнаха, че сме по-близо до края на света отвсякога

January 24, 2020
129 125
Коментари: 0

Бюлетинът на атомните учени – организацията с нестопанска цел, съставена от учени и експерти по сигурност, които наблюдават възможността за Апокалипсис, причинен от хората, е преместила "Часовника на страшния съд" до 100 секунди до полунощ, а колкото по-близо е часът до полунощ, толкова е по-близо Земята е до глобална катастрофа

 

„Човечеството продължава да се сблъсква с две едновременни екзистенциални опасности – ядрената война и изменението на климата, които се съчетават от умножител на заплахите, кибер-информационна война, която подкопава способността на обществото да реагира.

 

ИЗЧЕЗВАНЕТО НА НАСЕКОМИТЕ: НЕЗАБЕЛЯЗАНИЯТ АПОКАЛИПСИС

 

„Ситуацията с международната сигурност е тежка, не само защото тези заплахи съществуват, а защото световните лидери са позволили на международната политическа инфраструктура да ерозира“, се казва в съобщението на Бюлетина на атомните учени.

 

Според учените, "Часовникът на страшния съд" е визуално представяне на това колко близо е човечеството до изчезване. Всяка година от създаването на часовника през 1947 г. група учени и експерти се събират, за да обсъдят възможността за края на света и съответно да настроят часовника. Това е един вид предупреждение.

 

 

""

 

Сега, след като часовникът е настроен на 100 секунди до полунощ, учените вярват, че Земята е по-близо до глобална катастрофа, отколкото по всяко друго време в историята си.

 

Както Русия, така и САЩ излязоха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег през 2019 г., пакт от епохата на студената война, който забранява крилати и балистични ракети с обхват между 500 и 5500 км.

 

В седмиците след напускането на договора и Русия, и САЩ започнаха да тестват нови ядрени оръжия.

 

"New START", договорът от ерата на Обама, ограничаващ броя на ракетите, които САЩ и Русия могат да изстрелват, също ще изтече през февруари тази година, освен ако не бъде подновен. Русия заяви, че иска да поднови договора, но Америка посочи, че може да не го поднови.

 

Тъй като тези договори се провалят, и двете страни разработват нови видове ядрени оръжия, насочени към заобикаляне на съществуващите отбранителни системи.

 

„Трябва да призная, че първоначално настроихме часовника през ноември“, заяви Шарон Сквасони – член на Бюлетина и професор в Института за международна научно-технологична политика към университета „Джордж Вашингтон“,  по време на пресконференция.

 

„Това беше преди последните военни действия на САЩ и Иран, последвалите заплахи от страна на Иран, че може да напусне договора за ядрените оръжия и факттът, че Северна Корея се отказа от преговорите със Съединените щати… ние бързо губим своите опори що се отнася до ядрените оръжия", добави тя.

 

Според учените обаче не е само ядрените оръжия биха могли да да сложат край на света.

 

Промените в климата и технологичните иновации, особено в областта на дезинформацията и кибервойните, също заплашват глобалната стабилност.

 

„Скорошното появяване на така наречените "дийп фейк" материали – аудио и видео записи, които по същество са досущ като реални, заплашват да подкопаят още повече способността на гражданите и лицата, вземащи решения, да разделят истината от измислицата“, заяви Робърт Латиф, пенсиониран майор на от ВВС на САЩ член на Бюлетина, по време на пресконференцията.

 

След неговото формиране през 1947 г., Бюлетинът поставил часовника на 7 минути до полунощ. След като Съветският съюз и Съединените щати изпробвали първата термоядрена бомба през 1953 г., часовникът бе настроен до 2 минути до полунощ.

 

 

""

 

 

В края на Студената война часовникът бил върнат до 17 минути до полунощ.

 

През 2018 г. обаче, на фона на нарастващото напрежение със Северна Корея и напрежението последвало след избирането на Тръмп, учените отново преместиха часовника на 2 минути до полунощ, който остана така до 2019 година.

 

Настройването му на 100 секунди до полунощ е безпрецедентно.

 

"Часовникът на страшния съд" е метафора и предупреждение, а не представя сигурни факти.

 

„Това е напълно измислена система за класифициране на рейтинги, но като почти всяка друга такава, тя е полезна за привличане на вниманието към ключовите въпроси чрез въздействаща рамка. Дълголетието на часовника, за който все още говорим почти 75 години след създаването му, когато не само Интернет все още не съществуваше, а СССР дори нямаше атомна бомба, показва самия успех на концепцията“, заяви Питър Сингър, който е старши сътрудник в организацията "Нова Америка", военен стратег и автор на предстоящата книга "Burn-In: A Novel of the Real Robotic Revolution".

 

 

""

 

 

Джефри Люис – експерт по ядрена политика и професор от Института за международни изследвания в Милбъри, Калифорния се съгласява с него:

 

„От една страна, ние се нуждаем от показатели, за да разберем как ядрените опасности са се изместили с течение на времето, а това да ги представим като произведение на изкуството, е невероятно “, заяви той.

 

„От друга страна, методологията е била толкова непоследователна във времето, че часовникът в крайна сметка ни разказва повече за либералната тревожност, отколкото всичко друго. Все пак това е един от най-мощните символи, които нашата общност има и бих съжалявал, ако Бюлетинът някога спре дейността си", добави той.

 

Осъзнаването е само една част от процеса, но за да бъде "Часовникът на страшния съд" истински успех, ние трябва да внимаваме за неговите предупреждения и да се отдръпнем от решенията, които биха имали катастрофални последици.

 

 

Източник: Vice

 

Коментари

Реакции