Путин смени и главния прокурор на Русия

January 20, 2020
209 325
Коментари: 0

Президентът Владимир Путин смени и главния прокурор на Русия като постави Игор Краснов на мястото на Юрий Чайка, който бе на поста от 2006 година, пише Дневник.

 

 

ГОЛЕМИЯТ ПЛАН НА ПУТИН

 

 

44-годишният Игор Краснов бе зам.-ръководител на Следствения комитет на Русия. Известен е с разследване на убийството на опозиционния лидер Борис Немцов и на престъпленията на група крайни националисти. Смятан е и за дясна ръка на ръководителя на следствието Александър Баструкин.

 

 

""

Юрий Чайка  (снимка: Kremlin.ru)

 

 

Юрий Чайка бе на този пост през последните 13 години като от 2016 бе преназначен за срок от 5 години, който трябваше да изтече през 2021. Аргументът за освобождаването му е „във връзка с преминаване на друга работа”, но не се уточнява каква е тя.

 

 

ПРАВИТЕЛСТВО НА РУСИЯ ПОДАДЕ ОСТАВКА, СЛЕД КАТО ПУТИН ПРЕДЛОЖИ ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

 

 

Преди да стане заместник в Следствения комитет на Русия от 2016 г., Краснов е бил старши следовател по особено важни дела. Едно от тях бе за убийството на Немцов през 2015 г., когато той ръководи група от над 100 следователи, но няколко месеца след това предаде тази позиция на друг следовател, защото се издигна в кариерата.

 

Преди това неговият екип разкри поредица убийства, включително на журналистка от националистическата групировка БОРН.

 

 

 

Източник: Дневник

Снимка: СКР России

Коментари

Реакции