Мръсният въздух може да убие повече от 160 000 души през следващото десетилетие

January 13, 2020
43 721
Коментари: 0

Повече от 160 000 души биха могли да умрат през следващото десетилетие от инсулти и инфаркти, причинени от замърсяването на въздуха, предупреди благотворителна организация.

 

Това е еквивалента на повече от 40 смъртни случаи вследствие на сърдечно-съдови заболявания, свързани със замърсяването на въздуха всеки ден.

 

СПРАВЯНЕТО СЪС ЗАМЪРСЕНИЯ ВЪЗДУХ МОЖЕ ДА ПРЕДОТВРАТИ ХИЛЯДИ СМЪРТНИ СЛУЧАИ В РАМКИТЕ НА СЕДМИЦИ

 

Британската фондация за сърцето (BHF), която представи данните заяви, че в момента има приблизително 11 000 смъртни случая на година, но броят им ще нараства, тъй като населението ще продължава да остарява.

 

Настоящите граници на ЕС за замърсяване с фини прахови частици (PM2.5) са 25 μg/m3 като средногодишна стойност, а ограниченията на Световната здравна организация са дори по-строги – 10 μg/m3.

 

  БЪЛГАРИЯ Е С НАЙ-МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ В ЕВРОПА

 

BHF заяви, че фините прахови частици може да имат "сериозен и пагубен ефект върху здравето на сърцето", като повишават риска от сърдечен удар, инсулт и влошават съществуващите здравословни проблеми.

 

„Всеки ден милиони хора вдишваме токсични частици, които влизат в кръвта ни и полепват по нашите органи, повишавайки риска от сърдечни заболявания и инсулт. Не се заблуждавайте, токсичният ни въздух е спешна ситуация за общественото здраве и ние не сме направили достатъчно, за да се справим с тази заплаха за обществото.

 

Трябва да гарантираме, че в закона се приемат по-строги насоки за качество на въздуха. Законодателството за чистия въздух през 50-те и 60-те години на миналия век и по-скоро забраната за пушене на обществени места показват, че действията на правителството могат да подобрят въздуха, който дишаме", заяви Джейкъб Уест – изпълнителен директор на иновациите в здравеопазването в BHF:

 

През юли 2019 г. Министерството на околната среда на Великобритания публикува проучване, което показа, че спазването на насоките на СЗО относно замърсяването на въздуха е „технически осъществимо“ в повечето райони на Обединеното кралство до 2030 г.

 

ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ В ПЛЕН НА МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ (ВИДЕО)

 

„Климатичната ситуация също е спешна за здравеопазването, тъй като има хиляди смъртни случаи, които могат да бъдат избегнати, а болничните приемания всяка година все повече са свързани със замърсяването на въздуха.

 

Когато сметнем, че това замърсяване допринася за около 40 000 смъртни случая годишно и на четири от 10 деца в училищна възраст в зоните с високо замърсяване, става ясно, че борбата със замърсяването на въздуха трябва да бъде неотложна работа на всеки един човек“, заяви директорът на Националната здравна служба на Великобритания – проф. Стивън Поуис.

 

А ние в България също чакаме властите ни да осъзнаят сериозността на този проблем.

 

 

Източник: The Guardian

 

Коментари

Реакции