Може ли родител да е с детето си, докато му взимат кръв в болницата?

July 30, 2019
11 2198
Коментари: 0

Столична болница е издала заповед родители да не пристъстват в стаята, докато на децата им се взима кръв. Това пише във фейсбук специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова. Тя разказва, че в конкретния случай майката на 2-годишното дете е отказала да напусне стаята и тогава медицинският персонал отказал да вземе кръвна проба. От болницата дори поискали от майката да посочи законова разпоредба, според която има право да остане до детето си. Няма изрична разпоредба, която да казва: "Не гонете родителите при извършване на манипулации на детето им", пише Шаркова. Вероятно защото на никой не му е хрумнало да въвежда подобни правила. Целият разказ на Шаркова:

 

"Днес цял следобяд се занимавах с един случай, който безкрайно ме натъжи. Той е симптоматичен за огромната пропаст, която е зейнала между лекари и пациенти.

Оказа се, че в столична болница има заповед, която задължава родителя да излиза от болничната стая при взимане на кръв на детето му. И днес така се случило, че са заповядали на майката на 2 годишно дете (все още кърмаче) да излезе докато му взимат венозна кръв. Тъй като тя отказва (о, ужас, хипстърка ли е била, луда ли е била или някаква норвежка вероятно), лекарите преустановяват извършването на контролни изследвания на детето.

При опит този спор да се реши цивилизовано, отговорът е: посочете разпоредба, която ви дава право да стоите в стаята при детето си докато му взимаме кръв.

Да, няма изрична разпоредба, в която да пише: не гонете родителите при извършване на манипулации на детето им! Вероятно няма законодател, на който да му е хрумвало, че ще се налага да въвежда правила за неща, които са въпрос на елементарна човещина и морал.

Конвенцията за правата на детето обаче изисква да се съблюдава най- добрият интерес на детето, особено когато става дума за здравето му. Чл. 86, т. 12 от Закона за здравето пък гарантира правото на всеки пациент да бъде намалена болката и страданието му колкото е възможно. Родителят пък, съгласно чл. 89, ал. 1 от ЗЗ, е този, който изразява информирано съгласие за извършване на всякакви процедури на детето. Чл. 2 от Кодекса за професионална етика на лекарите ги задължава да проявяват честност, човечност, милосърдие; добросъвестност; тактичност в отношенията с пациентите, колегите и обществото; неприязън към самонадеяността и самохвалството ; вежливост към пациента и неговите близки; психологичен подход към болния; толерантност към религиозните убеждения, етническите традиции, политическите убеждения и политическата принадлежност на личността;

Не е налице основание за отказ от предоставяне на медицинска помощ и то на малолетно 2 годишно дете, само защото майка му не се подчинила на заповед, задължаваща я да остави детето си при взимане на венозна кръв.

 

Спомних си, че преди една година бях в Интензивното педиатрично отделение в болницата в Гренобъл. Там във всяка стая имаше поне по един родител. Аз попитах защо разрешават на родителите да са там, нали има правила за антисептика, ВБИ, такива работи….старшата сестра на отделението ме погледна шашнато и каза: Ама, госпожо, ние дори задължаваме родителите да стоят при децата си, защото е доказано, че емоционалната подкрепа ускорява възстановяването.

Та така: не е достатъчно да се искат само европейски заплати и европейски условия за работа, и други неща от Европа може би е редно да усвоим…..

Разбирам лекарите, тяхната натовареност и това, че има всякакви пациенти – изискващи, досадни, уплашени, притеснени, изтормозени, нахални, агресивни…обаче пациент не е професия и никой не избира да попадне в тази ситуация, докато да си лекар е призвание."

 

Източник: Фейсбук Мария Шаркова

Коментари

Реакции