Българин е най-младият лектор в историята на Кеймбридж

May 13, 2019
4 23621
0 Коментара

Най-младият лектор в историята на Кеймбридж е българин. В университета 29-годишният Деян Михайлов се среща и с един от най-бележитите учени в историята – Стивън Хокинг. За науката, Вселената и Бог четем в интервюто на Dir.bg с  астрофизика Деян Михайлов.

 

 

 

– Защо избрахте астрофизиката и как стигнахте дотам да сте най-младият лектор в историята на Кеймбридж?

 

– Астрофизика е наука, която ми дава възможността да изследвам нещо далечно и недостижимо, което се случва на милиарди километри от тук. За мен е огромно удоволствие, че мога да се занимавам с това всеки ден, от сутрин до късна вечер. Изборът стана много естествено — трябваше да намеря нещо, от което разбирам, и което ми е интересно да върша. Преподаването, от друга страна, е важна част от живота на всеки учен. Колективното знание за една наука се обновява и разширява ежедневно и трябва да бъде систематизирано и преподадено на следващото поколение от бъдещи учени. Те от своя страна ще трябва да работят за неговото допълване и т.н. Приемам работата си на лектор много сериозно и отговорно, но все пак е един от любимите аспекти на професията ми.

 

– Познавали сте Стивън Хокинг, като дори той е присъствал на Ваш семинар. Какво можете да ни разкажете за контактите си с него?

 

– Разговарял съм няколко пъти с проф. Хокинг през годините си в Кеймбридж. Разговорите, които проведохме, винаги бяха свързани с наука: какво е бъдещето на струнната теория след откритието на гравитационните вълни, кое голямо откритие във физиката предстои в едните години, и възможността неговите теории за сливането на черни дупки да бъдат потвърдени експериментално за пръв път.

 

 

""

 

 

– Стивън Хокинг е категоричен, че "няма Бог". Вие вярващ ли сте и смятате ли, че науката може да отговори на вечния въпрос – има ли живот след смъртта?

 

– Разсъждавал съм върху въпросите, свързани с вярата, и моето разбиране е, че те не са съвместими с научното мислене. Поради тази причина гледам на вярата по-скоро като съвкупност по морални норми — не бих се нарекъл вярващ.

 

 

ВИЖТЕ ПЪРВАТА СНИМКА НА ЧЕРНА ДУПКА В ИСТОРИЯТА! (ВИДЕО И СНИМКА)

 

 

– Скучно ли е да си човек на науката? В какво се състои един Ваш работен ден, как преминава?

 

– Бих казал, че това е една от малкото професии, която дава толкова голяма свобода на работата и ежедневните задачи: един учен не само има възможност, но и трябва сам да избира проблеми, които заслужават да бъдат изследвани. Поради тази причина всеки един мой ден преминава напълно различно. Работата ми се състои от много четене, програмиране, размишляване, беседи с колеги, пътувания и презентации, и разбира се, преподаване. 

 

– Какви са хобитата Ви — гледате ли футбол, спортувате ли, интересувате ли се от гейминг като повечето млади хора?

 

– На този етап от живота ми нямам много време за хобита, тъй като работата ми има нужда от цялото ми внимание. Голяма моя страст е летенето, опитвам се да го практикувам, когато имам възможност.

 

– Мислите ли, че някой ден може да допринесете за подобряване на научната среда в България?

 

– Ако имам възможност да го направя, бих дал своя принос още днес. За съжаление, това не е проста задача, а проблемите започват много по-дълбоко в образователната система.

 

 

Източник: Dir.bg

Коментари (0)

Реакции

 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Рачков гледа това

 • 08 September 2014
  59 1014

  ШЕФЪТ НА АПИ ЛАЗАР ЛАЗАРОВ СЪС “ЗЛАТЕН СКУНКС”

 • 08 September 2014
  31 947

  “ЗЛАТЕН СКУНКС” ЗА ГЕОРГИ ХАРИЗАНОВ

 • 08 September 2014
  23 73

  Тази вечер в „Господари на ефира“...

 • 25 December 2008
  13 6270

  ”Арабски шейхове” искат да купят ЦСКА

 • 02 February 2010
  25 1863

  ”Архитектурно” решение

 • 08 September 2014
  5 3257

  ”Господари на ефира” гонят дядо Николай със ”Златен скункс”