Астронавти изпекоха първите бисквити в космоса (видео и снимки)

January 25, 2020
57 1059
Коментари: 0

Астронавтите на Международната космическа станция изпекоха първите бисквити в космоса. За приготвянето им са били необходими 2 часа, докато на Земята бисквитите се правят за под 20 минути. Те са първата печена храна в космоса, приготвена със сурови продукти, съобщава BBC.

 

 

ЗАПОЧНА ИСТОРИЧЕСКОТО ПЪРВО ИЗЛИЗАНЕ В ОТКРИТИЯ КОСМОС САМО НА ЖЕНИ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

 

 

Бисквитките с какао са изпечени в специална фурна с нулева гравитация. Затворени в отделни торбички за печене, три от бисквитките се върнаха на Земята на космическия кораб SpaceX Dragon на 7 януари. Но все още никой не знае какъв е вкусът им, тъй като остават запечатани след приготвянето им. Те са оставени замразени в лаборатория в района на Хюстън след доставянето им на планетата преди две седмици с кораб на SpaceX. 

 

 

 

 

Резултатите от експеримента, проведен от астронавтите Лука Пармитано и Кристина Кук, бяха разкрити тази седмица като целта е да се проучат вариантите за готвене за пътувания на дълги разстояния. Създателите на печката са очаквали различна продължителност на печене в космоса, но не и толкова дълго. Фурната е на базираната в Тексас компания Nanoracks, която действа до космическия център на НАСА “Джонсън”.

 

 

Малката електрическа фурна за тестове беше изпратена на космическата станция през ноември 2019 г. На станцията е имало вече пет замразени сурови бисквити. Италианският астронавт Лука Пармитано е сготвил бисквитите през декември. Той е изпекъл бисквитите една по една в прототипа Zero G Oven.Моменти от първото космическо печене вижте във видеото тук: 

 

 

 

 

 

Източник: BBC

Коментари

Реакции